lauantai 31. maaliskuuta 2018

1. UNI - Fibromyalgia polkuni 15 keinoa sairaudesta kynnyksen yli terveyden puolelle

Hei taas rakas lukijani, tässä tarinassa kerron oman uneni laadusta ja siihen vaikuttavista jutuista.

Ilman fibroakin uni on ihmiselle kovin tärkeä. Omalla kohdallani huomasin sen viitisen vuotta sitten kun alkoivat iän tuomat kuumat aallot ja aivan kuin sormen napsautuksella uni muuttui levottomaksi. Ennen sitä olin aina nukkunut kuin tukki - laitoin illalla pään tyynyyn ja heräsin aamulla ja voin hyvin. Unenpuute nostaa tulehdus sytokiinien määrää veressä. Sytokiinit ovat elimistön puolustusreaktioiden keskeisiä säätelijöitä, ja kaikkien immuuni- järjestelmän solujen erilaistuminen, kasvu ja toiminnallinen säätely on sytokiinien ohjauksen alaista.

-vyöhyketerapiasta apua kuumiin aaltoihin-
Menin vyohyketerapiaan ja sain apua kuumiin aaltoihin ja reilu puolen vuoden kuluttua ne olivat poissa, jatkoin silti  vyöhyketerapiassa käymistä kaiken kaikkiaan vajaa kaksi vuotta. Jotenkin kuvittelin että vaihdevuodet tekivät muutoin unestani levotonta, vaikka kuumat aallot katosivat, mutta näin jälkikäteen ymmärrän että fibro nosteli päätään ja siksi uni oli huonoa.

-makuuhuoneen merkitys unenlaatuun-
Uneen vaikuttajia on liuta asioita ja kaikille varmasti omansa, mutta voin kertoa vain oman uneni tarinan. Illalla ennen nukkumaanmenoa tuuletan makuuhuoneen, jotta ilman on raikas ja pidän aina huolen että petivaatteet eivät pääse liian tunkkaisiksi. Melkeinpä läpi vuoden makuuhuoneen ikkunani on vähän raollaan yötäpäivää.

-nollaa mieli ennen nukkumaanmenoa-
Pyrin siihen että en anna mielen täyttyä isoista ja vaativista asioista, koska ne pörräävät päässä kuin kimalaiset, eikä uni tahdo tulla, aina en onnistu karkoituksessa. Harjoitan sellaista omaa mindfullnessiani, eli pyrin täyttämään ajatukset mukavilla asioilla ennen maate menoa ja toisinaan rentoutan itseäni ajatuksissani. Pahimpina aikoina kuuntelin rentoutusta, youtubesta löytyy loistavia rentoutusäänitteitä ja mm uneen tarkoitettuja, en laittele mitään linkkejä vaan jokainen voi käydä kuuntelemassa sen itselleen sopivimman äänitteen.

-lääkkeitä vai ilman?-
En ole koskaan syönyt nukahtamislääkkeitä tai unilääkkeitä, olen kokeillut melatoniinia, sellaista mitä voi ostaa kaupasta, mutta en huomannut vaikutusta. Toisinaan keittelen illalla mustaa teetä, mutta en voi sanoa onko sillä minkäänlaista vaikutusta unen laatuun tai nukahtamiseen. Mieli ja ajatukset ovat aivan selkeä unen este itselläni ja siksi fokukseni keskittyy niihin aina iltaisin. Fibron vuoksi syön hyvin pienellä annoksella lääkettä joka nostaa kipukynnystä ja auttaa samalla nukkumisessa.

-kuorsaavat ja levottomat kumppanit omaan sänkyynsä-
Ymmärrän että on vaikea ajatella olevansa parisuhteessa ja nukkua eri sängyissä. Itse olen oppinut arvostamaan unenlaatua ylitse kaiken muun, koska kokemus kertoo vointini olevan huomattavasti parempi kun nukun hyvin. Toki olen luonteeltani todella temperamenttinen ja se nostaa päätään jos nukun huonosti.

Mikäli haluat jakaa omia kokemuksiasi tai esittää kysymyksiä, niin voit kommentoida blogia tai laittaa s-postia.


-koneesi toimii moitteetta, kun hoidat itseäsi paremmin-
Pia

Tulossa

2 kommenttia:

  1. Kun vaan saa nukuttua niin päivällä jaksaa kipujen kanssa paremmin. Tämä on niin totta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marketta :) Pitää todellakin paikkansa. Toisinaan sitä itsekin hämmästyy miten suuri vaikutus Unella on, mutta se on vain uskottava. Kuuntelen juuri lääkäri Pippa Laukan äänikirjaa - "Hyvinvoiva nainen"... suosittelen lämpimästi. Heh, tämä ei ole maksettu mainos :D

    VastaaPoista