tiistai 3. huhtikuuta 2018

Irti tupakasta 10 askelta


Suutelisitko tuhkakuppia? En minäkään, mutta 35 vuotta olin kuin tuhkakuppi, sitä ei itse lainkaan tajua miten kamalalle sitä haisee. Vaatteet haisee, hiukset haisee, kädet haisee - siis kaikki haisee ja sen tajuaa vasta kun on ollut vuoden verran itse polttamatta ja törmää tupakoitsijaan. 

Tumppasin viimeisen tupakin 17.5.2016 ja seuraavana päivänä korvasin sen sähköröökillä - kiitos tuolle keksinnölle, nyt sekin on jo jäänyt pois.... ilman tuota en varmaankaan olisi koskaan onnistunut.

Olin 15-16 vuotias kun aloitin tupakan polton säännöllisesti ja ensimmäinen lopetus kun aloin odottaa ensimmäistä lastani. Olin ilman tupakkaa tuolloin 3 vuotta ja muistan kun eilisen päivän miten se alkoi taas uudelleen. Aloitin opiskelun työn ohella ja kun tytär oli nukkumassa, isäntä iltavuorossa ja kaunis kesäilta niin tein läksyjä parvekkeella - mieleen läikähti että tähän passaisi kyllä tupakka erinomaisesti. Hippasin pari kerrosta alas ja pyysin ysäväperheeltä pari röökiä, hippasen ne katsoivat, mutta kaksi röökiä rikkaampana painelin kotiin. Istuin parvekkeen lattialle ja sytytin tupakan, suljin silmät ja nautin suunnattomasti, ai että miksi lattialle, noh se tässä naurettavinta onkin.... ettei vaan kukaan näe ja kerro isännälle. Siitä se sitten lähti salatupakointi, joka pikkuhiljaa muuttui julkiseksi.

Vuosien varrella olen lopettanut kymmenesti, ei sentään ihan sadasti kuitenkaan.... mutta siinä onnistumatta. Muistan miten joillakin lopettamiskerroilla näin niin hurjia painajaisia ja nukuin todella huonosti, ollen aamulla kuin nukkuneen rukous. Silloin mietin! Onko tämä sen arvoista? Vastasin itselleni helpottuneena - ei ole - ja aloitin uudelleen sillä seurauksella että painajaiset katosivat ja nukuin hyvin kuten ennenkin. Olin erittäin tyytyväinen päätökseeni.

Vuosikaudet aamut alkoivat isolla kupilla kaffetta ja terassille istumaan, siinä meni yhden röökin sijasta kaksi jopa kolmekin. Aamupalahan oli "syöty", pari mahti kuppia kaffetta ja nuo röökit, nyt voi ryhtyä muihin aamu toimiin. Vuodet kuluivat ja tupakointi lisääntyi, kunnes huomasin että poltan 50-60 tupakkaa vuorokaudessa, en laskenut paljonko kuukaudessa meni rahaa. Yhtenä kauniina kesäiltana istuin taas terassilla ja aloin kiinnittää huomiota seuraavaan... poltin tupakan... tumppasin, kesti 5 min ja sytytin uuden ja tämä toistui niin kauan kun istuin ulkona.  Jestas Pia, sä olet ketjupolttaja, sanoin itselleni.

En osannut kuvitella että koskaan pääsen tupakasta eroon, mutta päätin kuitenkin vähentää ja haastoin itseni -1 tupakka/päivä, tavoitteena päästä 20 tupakkaa päivässä kulutukseen. Hitsit soikoon, mä onnistuin ja huomasin polttavani vain puolikkaan ja jättäväni toisen puolen seuraavaan kertaan. Pääsin kuin pääsinkin tuohon 20 tupakkaa (1 aski) päivässä ja olin hirmu tyytyväinen ja sitten elettiinkin sitä aikaa kun mun tuttavapiirissäni moni paljon polttanut lopetti tupakoinnin ja hankki sähköröökin. Tuosta intoutuneena päätin hankkia itselleni tuollaisen kapistuksen ja voihan kökkö... "halpa&onneton" sähkörööki sylki makuainetta suuhun, yök! tämän seurauksena palasin takaisin tupakkaan kahden viikon jälkeen, kunnes sain ystävältäni konsultaatiota sähköröökaamiseen.
Ostin kunnollisen laitteen ja tilasin monta eri makua, joista sitten löytyikin mulle se mieleinen maku, siitä alkoi aika jolloin en päästänyt tuota timanteilla tuunaamaani aarretta silmistäni. Siisteintä oli että saatoin polttaa omassa nojatuolissani ja minähän poltin, vedin syvään ja hartaasti silmät suljettuina. Kohta rakastin tuota laitetta ja makua jonka olin siihen valinnut ja poltin paljon. En halunnut miettiä sähkötupakan "vaaroja" sillä olin lopulta 35 vuoden jälkeen päässyt eroon tupakasta ja vieroitusoireista.
Syksyllä 2017 lähdin ulkomaille ja sähkötupakka tietysti mukana matkalaukussa ruumassa, mutta perille päästyäni huomasin että nesteet olivat unohtuneet kotiin. Tuolloin mulla oli enää pelkkää nestettä, ei enää nikotiininestettä. Viikko ulkomailla vierähti ja pakkasin tuon timanteilla tuunatun ystäväni matkalaukkuuni todeten että, viikko meni vailla ainuttakaan imaisua. Pohdin hetken että mitenkähän kotona käy, mutta siihen loppui mun sähköröökaminen. Kotiin päästyäni pakkasin kaikki tavikkeet, tuota röökiä lukuunottamatta ja lähetin ystävälleni.

10 vinkkiä irti tupakasta:

1. Tahto - halu lopettaa
2. Osta kunnollinen sähkötupakka, se on hyvä investointi
3. Tutustu tarvikkeisiin
4. Valitse itsellesi mieleinen maku
5. Valitse nesteen nikotiinimäärä järkevästi
6. Loivenna nikotiinia, jos se tuntuu liian loivalta palaa takaisin
7. "Unohda" rööki kotiin kauppareissun ajaksi
8. Loivenna nikotiinia lisää
9. "Unohda" rööki kotiin työpäivän ajaksi
10. Siirry pelkkään makuun


Mitä huomasin noin vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta

1. Hajuaisti parani huomattavasti
2. Makuaisti parani
3. Aloin haistaa ketkä polttavat
4. Köhä loppui
5. Iho kirkastui
6. Kauppalasku pieneni


- onnea matkaan -

4 kommenttia: