torstai 14. joulukuuta 2017

Itsensä johtaminen - Terwa akatemia (OAMK)

Emma, Miikka, Suvi ja Tomi opiskelevat Terwa akatemiassa Oulussa ja minulla on ollut kunnia puuhastella tämän nuorisoketjuksi nimeämäni joukkueen kanssa vajaan vuoden päivät.
Ollaan"höylätty" myyntiä, puhuttu elämästä... menneestä ja tulevasta, vahvuuksista sekä kehitysalueista, unelmista ja tiedämme melkoisen hyvin toistemme "juuret", jne jne

Minä suoritan Tiimiakatemian Tiimimestari koulutusta ja tuo valiojoukko on minun vapaaehtoinen koekaniini joukkoni kohti tutkintoani, joten sitä vastaan tarjoan heille omaa osaamistani omalla vapaa-ajallani - maksutta!

Joten hyppää kyytiin ja nauti vauhdin hurmasta kanssamme

Aihe alueemme on nyt Johtaminen, ja aloitimme sen haastavimmista osa-alueesta



Listasimme nuorisojengin mainitsemat kolme pahinta kiveä mihin parhaiten kompastuu tällä alueella ja ne ovat: mukavuudenhalu, uskon puute ja organisointikyvyn puute.

                                       

Mukavuuden halussa esimerkkinä käytin sohva vs kirja essee... näinhän se tapaa mennä... "Miikka on palaamassa pitkän koulu/työpäivän jälkeen kotiin ja kirjaessee huutaa jo ulkona: "Minä odotan edelleen keskeneräiseä sun kompuutterilla. Milloin sä aiot saada mut valmiiksi? Kaverikirja tuuppii mua jo ilkeästi, että oon kuulemma sen tiellä"  Noh, Miikka astuu eteiseen kirjaesseen vielä loivasti jäytäessä ja samassa hän kuulee kuinka sohva huutaa: "Missä sä oot viipyny? Ala tulla tänne maate ja sassiin, sillä kohta alkaa salkkarit ja sä tarviit sitä. Ala tulla nyt!  Eikä aikaakaan kun Miikka hakee mukavaa asentoa sohvan uumenissa, vasemman käden hapuillessa oikeaa kanavaa kaukosta kun telkkari toteaa: "Hyvä poika, sä teit ihan oikeen päätöksen".  Mököttävä kirjaessee siirtyy pois verkkokalvoilta sekä mielestä kun salkkarien tunnusmusiikki alkaa ja Miikka hymyilee leveästi.

                                     

Uskon puute taas saa Suvin vakuutettua siitä että loistava idea kannattaa unohtaa ja haudata syvälle roskakoppaan, koska Suvi ei osaa, saatikka että hänellä olisi aikaa tai että hän tietäisi kyseisestä asiasta mukamas mitään. Uskon puute on niin vakuuttava että se saa lopulta Suvin kumartumaan roskakorin ylle rypistämään idean pieneksi palloksi ja kohauttamaan olkapäitään huokaisten. Päätänsä riiputtaen Suvi loittonee roskakorista ja Uskon puute huutaa perään: "Suvi hei, teit ihan oikean päätöksen, pää pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä"

                                       

Organisointikyvyn puute oli se kolmas kivi johon nuorisojengin tennarien kärki jäi jumeksiin ja mahalaskuhan siitä silloin seuraa. Tämä kivi nyökkää kaikelle ja kaikille, kunnes Tomi huomaa että mitähän hittoa taas tuli luvattua ja miten nää hommat taas kasaantuu tällä lailla. Vaikka organisaatiokyky yrittää tönäistä Tomia olkapäästä, yrittäen muistuttaa kasaantuvien juttujen tärkeydestä, torppaa Tomi sen nätisti taka-alalle. Kuukauden päästä Tomi huomaa, että kasa alkaa olla melkoisen suuri, jopa hänellä.. pitkällä kundilla... alkaa olla vaikeuksia nähdä sen ylitse tai ohitse, joten hän päättää katsoa muualle ja olo helpottuu heti. Parin kuukauden kuluttua tuo kasa kaatuu Tomin päälle pahimmalla mahdollisella hetkellä... keskellä yötä... syvään huokaisten sekä melkein vasten tahtoaan hän päättää että nyt kasaa on alettava purkaa.



  • tee päätös
  • suunnittele tulevat prokkikset - pilko ne
  • käytä kalenteria - tsekkaa edellisenä iltana tuleva päivä
  • voit käyttää kalenterin lisäksi "prio 3 listaa" joka päivä - tee se ed. iltana
  • päivitä kalenteria - jos esim huomiselle uusi prio 1 prokkis, siirrä päivästä prio 4-5 prokkis toiseen ajankohtaan, älä pelkästään poista sitä
  • opettele sanomaan tarvittaessa EI
  • nosta uskoa itseesi - ota peili ja puhu itsellesi - vältä energia syöppöjen /  nega seppojen seuraa
  • haasta itseäsi pienillä jutuilla päivittäin - onnistuminen luo innostumista ja tekee hyvää itsetunnolle
  • päätä kehittää itseäsi 21 päivän avulla tai kuminauha tekniikalla

See you
Pia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti