sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

2. LIIKUNTA Fibromyalgia polkuni 15 keinoa sairaudesta kynnyksen yli terveyden puolelle

Hyvää sunnuntai aamua rakas lukijani, kyllä sillä keittiö väellä oli aamu hupia joiden keittiön ikkunan edessä tupsahdin aamulenkillä polviasentoon, koira onneksi pysyi hallinnassa, eikä hänellä ollut osuutta asiaan. Möngersin sieltä kepeästi ylös kuin tyttönorsu hippasen huvittuneena.
Meillä on Oulussa tällähetkellä melko mielenkiintoinen keli ulkoilla. Meni ensi reilusti plussalle ja nyt on pakkasella, joka tarkoittaa että on hippasen liukas, eli olkaa varovaisia.

-hoida itseäsi kokonaisuutena-
Liikunta on tullut pysyäkseen elämääni sen jälkeen kun fibro alkoi ottaa minusta otetta oikein kunnolla. Olen kyllä elämässäni liikkunut, mutta en läheskään näin säännöllisesti ja joka päivä kun nyt, siitä mun on myös kiittäminen koiraani, joka pakottaa lähtemään vähintään kolme kertaa päivässä. Sen lisäksi että liikunta pitää lihakset kunnossa, se vaikuttaa mieleen positiivisesti. Kuuntelen paljon äänikirjoja ja tälläkin hetkellä minulla on kesken niitä neljä… Pippa Laukka - Hyvinvoiva nainen, Ilona Rauhala - Kokonaiseksi, Maaret Kallio Lujasti lempeä ja Tuomas Erikson - Idiootit ympärilläni ja näistä valitsen aina fiilikseen sopivan kun lähden lenkille. Samalla kartutan omaa tieto tasoani ja saan mahdollisesti vinkkejä sekä näkökulmaa itseni hoitamiseen, kokonaisuutena.

-löydä oma tapasi liikkua-
Fibroilijalle ei välttämättä suositella kehonrakennustason punttisali meininkiä, itselläni ei ole kokemusta, joten en voi suorilta sanoa että on huono homma. Lihashuolto on tärkeää vaikka ei olisi fibrokaan, sillä se antaa edelletykset sitten vanhetessa pärjätä paremmin. Fibroahan on vuosikaudet pidetty reumatauteihin kuuluvana, vaan sitähän se ei ole ja uskon että sinäkin sen jo tiedät, että kyseessä on neurologinen sairaus ja tässä eräs Britannian ”Your health, your choices” määritelmä:
Fibromyalgia, jota kutsutaan myös fibromyalgian oireyhtymiksi(FMS), on pitkäaikainen sairaus, joka aiheuttaa kipua koko kehossa.
Fibromyalgian tarkka syy ei ole tiedossa, mutta sen uskotaan liittyvän aivojen joidenkin kemikaalien epänormaaleihin tasoihin
ja muutoksiin keskushermoston (aivot, selkäydin ja hermot) prosesseissa kehon ympärillä kulkeviin kipuviesteihin.

-venytellen notkeammaksi ja sorjemmaksi-

Venyttelyn olen itse kokenut ihan ehdottomaksi tavaksi pitää itseäni kunnossa, sitä pitäisi vaan tehdä enemmän ja useammin, koska se on myös loistava tapa myös muokata vartalon muotoja. Niin kurjaa kuin se onkin, niin valtaosa fibroilijoista (itseni mukaan lukien) on ylipainoisia ja koska kipuja on eritasoisia eri fibroilijalla, niin voi tuntua tosi paskalta kun sanon että ….. liikkukaa…. venytelkää…. vaikka sitten ihan vähän kerrallaan, mutta päivittäin - se on yksi parhaista tavoista antaa itselleen lisää elämän laatua fibroilijana.

Liikunta vaikuttaa myös positiiivisesti unen laatuun, joka meille fibroille on melkeinpä se number ONE!


-koneesi toimii moitteetta, kun hoidat itseäsi paremmin-
Pia

TULOSSA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti