lauantai 3. helmikuuta 2018

Fibromyalgia & painonpudotus - Älä lannistu 4. SYÖ OIKEIN


Hurjasti anteeksi rakas lukijani että tämä hieman viivästyi, mutta nyt se on tässä.

Neljäs oleellinen fibro/painonpudotus jutussa on tietysti ruokavalio, kuten ihan kaikessa painonpudotuksessa, mutta fibron kanssa olisi hyvä löytää terveellinen ruokavalio omien oireiden vähentämiseksi. Itselläni on toiminut hyvin kun olen jättänyt pois possu/nauta lihat, sokerin, vehnän, mutta taasen sanon että se mikä toimii mulla ei välttämättä toimi sulla. 
Sukelsin asian syövereihin ja hyvin monilla tahoilla todettiin että, terveellinen ja ravitsevaa ruokavalio on yksi parhaista tavoista vähentää fibromyalgian oireita. 
Monesti sellainen kertaluontoinen, kipu saattaa liittyä esim. tulehdukseen ja ruualla jota syöt saattaa olla vaikutus tulehdukseen. Roskaruoka mainitaan useissa yhteyksissä ja fibroilijan pitäisi korvata roskaruoka terveellisemmillä ruokatottumuksilla.
Vihannekset ja hedelmät ovat tunnetusti suuri osa terveellistä ruokavaliota ja kanaa, kalkkunaa ja kalaa niiden kaverina, myös pavut, pähkinät ja kananmunat ovat hyviä sisällyttää ruokavalioon.
Täysjyvätuottet pitävät pitkään kylläisenä ja auttaa ruuansulatuksessa, vesi pitää muistaa myöskin. Törmäsin kolumniin jossa riittävällä veden juonnilla on ollut selkeitä vaikutuksia unenlaatuun. Noh, omasta kokemuksestani olen huomannut että liiallinen veden juonti ehtoolla laittaa yöllä juoksemaan vessassa, joten itse pyrin juomaan sen 1,5-2 litraa ennen ilta seitsemää.
Loppu yhteenvetona on kolmen vuoden kokemuksella todettava että fibro on selkeesti sairaus jossa on ITSE tehtävä "tutkimusmatka" omaan kehoonsa - on oltava maltillinen, sillä muutama viikko ei vielä välttämättä riitä, vaan pitää malttaa kokeilla pidempään. 
Helppoa sanoa eiköstä vaan kun kipu repii koko kehoa hullun lailla. Se on asia jota olen pysähtynyt pohtimaan useinkin kun luen Facen vertaisryhmää - olemme kaikki fibrot eri tilanteissa, kivun - säryn - jäykkyyden - väsymyksen - masennuksen - muiden oireiden kanssa.
Siksipä juuri jokaisen pitää löytää se oma polkunsa hoitaa omaa itseään.

Olen kolmen vuoden aikana kokeillut välimeren ruokavaliota 1/2 vuotta - fodmap ruokavaliota 1/2 vuotta ja tämän hetkinen toimii mulla parhaiten.

Lisäravinteet jotka mulla on päivittäisessä käytössä ruokavalion tukena: 
1-2kpl C -vitamiini pore 1000mg 
1-2kpl BCE-vitamiinipore 
2-4kpl D-vitamiini 50 mikrogrammaa
2-3kpl Omega-3 EPA DHA  
3kpl MSM tabletti 1200mg (selkeä positiivinen vaikutus plantaarifaskiittiin 1 kuukauden käytön jälkeen)
Uni & Ulkoilu = Mieli
Rakkaus & Ravinto = Sielu
"Hyvässä mielessä sielu lepää"

-palaillaan-2 kommenttia: